16.05.2024

11 maja 2024r., w Rzeszowie, na hali sportowej Rzeszowskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji odbył się Turniej Kumulacji Aktywności, który zgromadził 60 zawodników z 4 miejscowości: Jarosław, Ostrowiec Świętokrzyski, Kotuń oraz Rzeszów. Organizatorem wydarzenia była Iwona Mostek – Mistrz Sportu ogólnopolskiego programu Kumulacja Aktywności prowadząca grupę w Rzeszowie pn. Crossfight junior.

Współorganizatorami wydarzenia byli:

Łukasz Ligocki (narciarstwo) prowadzący grupę w Ostrowcu Świętokrzyskim pn. Sportowa przygoda
Sebastian Pawlak (zapasy) prowadzący grupę w Kotuniu pn. Spróbuj zapasów – spełnij marzenia!
Michał Blok (piłka nożna, futsal) prowadzący grupę w Jarosławiu pn. Złap bakcyla na sport! Zobacz jakie to proste!

Całość wydarzenia rozpoczęliśmy od wspólnej rozgrzewki – prowadzący Iwona Mostek. Z inicjatywy naszych Mistrzów, tegoroczne zespoły otrzymały dodatkowe koszulki sportowe ze znakami konkurencji sportowych z których wywodzą się trenerzy prowadzący poszczególne grupy. T-shirty zostały wykonane w 4 różnych kolorach co pozwoliło na odróżnienie poszczególnych drużyn.

Młodzież biorąca udział w Rozgrywkach Międzygrupowych na początek musiała ściśle współpracować w rywalizacji wyścigów rzędów. Wyścigi te składały się z 4 niebanalnych konkurencji, które mocno angażowały młodzież do logicznego myślenia, szybkości i współpracy w zespole. Kolejno, przeszliśmy do rywalizacji indywidualnej w podziale na kategorie wiekowe oraz dziewczęta i chłopców. Emocjom nie było końca. Bieg wahadłowy na odcinku 20 metrów wykonywany biegiem przodem i tyłem sprawdził szybkość, równowagę i zrywne starty u zawodników. Bieg sprawnościowy z przekładaniem pachołków wymagał koncentracji, odpowiedniej taktyki, skupienia i szybkiej pracy ciałem.

Wszyscy zawodnicy dali z siebie 110 %. Atmosfera była podniosła i rodzinna – gdyż każdy Mistrz Sportu traktuje swoich podopiecznych jak jedną wielką sportową rodzinę. Uśmiechy na twarzach uczestników oraz naszych trenerów były jednoznaczne – wszyscy świetnie się bawiliśmy.

W roli sędziów oraz sekundantów wystąpili zawodnicy i instruktorzy Klubu Sportowego Oyama Rzeszów: Aleksandra Depa, Anna Gołąb, Bernadetta Bukowska i Karolina Szczepanik. Dziękujemy całej ekipie Kumulacji Aktywności w Fundacji LOTTO im. Haliny Konopackiej, za wsparcie w organizacji turnieju.
W rywalizacji zespołowej, dla wszystkich, Fundacja LOTTO ufundowała piękne medale, a w rywalizacji indywidualnej okazałe puchary z firmy SUTEMI. Dodatkowo zawodnicy otrzymali gadżety od Fundacji LOTTO, słodki poczęstunek, napoje oraz lunch box przygotowany przez niezawodną firmę – Smaczna Kluska.

Dziękujemy za uchwycenie emocji na fotografiach. Autorem fotoreportażu jest Artur Wysocki.

Autor relacji:
Iwona Mostek